GGZ: scholing CGT-I (Slaap)

GGZ: scholing CGT-I (Slaap)
04/10/2022 14:00 - 17:00
Doelgroep:
POH GGZ, Verpleegkundig Specialist
Organisatie:
GGZ OZL
Locatie:
Kantoor HuisartsenOZL, Achter de receptie
Aanvang:
14.00-17.00
Inlichtingen:
Scholingen@hozl.nl
Accreditatie:
In aanvraag bij LV POH GGZ & VSR.

Slaap is een basale levensbehoefte. Ongeveer een kwart van de bevolking heeft problemen met het slapen ’s nachts of op het gewenste moment wakker blijven overdag. Langdurige slapeloosheid (insomnie) komt het meeste voor. Insomnie heeft een belangrijke negatieve impact op de kwaliteit van leven en het psychologisch welzijn. Onbehandelde insomnie vergroot bovendien de kans op het krijgen van psychopathologie zoals een angst- of stemmingsstoornis. Lange tijd is gedacht dat het slaapprobleem vanzelf verdwijnt als men de psychopathologie zou behandelen. Vaak is dat echter niet zo omdat men in een vicieuze cirkel van slecht slapen is beland.

Volgens het NHG krijgt 60% van de patiënten slaapmedicatie voorgeschreven. Slaapmedicatie werkt kortdurend, heeft negatieve bijwerkingen en is op lange termijn verslavend. Cognitieve gedragstherapie voor insomnie (cgt-i) is de evidence based eerste keus behandeling voor chronische insomnie welke ook online via i-sleep gegeven kan worden. Op de lange termijn is deze interventie bewezen effectiever dan mediatie. De POH GGZ is de professional in de eerste lijn om cgti op te pakken.

 

Het doel van deze training is dat cursisten slaapproblemen leren diagnosticeren en behandelen met kortdurende - cognitief - gedragsmatige behandeling.

 

De training bestaat uit een aantal elementen:

 

  1. E-learning: 4 uur zelfstudie (geaccrediteerd)

Na de cursus weet je:

•             Wat gezonde slaap is.

•             Hoe insomnie ontstaat en in stand gehouden wordt.

•             Wanneer je een patiënt met slaapproblematiek moet (terug) verwijzen naar de huisarts.

•             Hoe je insomnie en de samenhangende factoren kunt diagnosticeren.

•             Hoe je insomnie kunt behandelen met cognitieve gedragstherapie (face-to-face of online)

•             Hoe je insomnie kunt behandelen wanneer er sprake is van andere (psychische) problematiek.
 

  1. Training op locatie: ruimte voor vragen over e-learning en inbreng eigen casuïstiek: 3 uur op locatie (accreditatie wordt aangevraagd)
  2. Intervisie in kleine groepjes aan de hand van een uitgewerkte huiswerkopdracht met eigen casuïstiek. Groepjes van max 5 deelnemers: januari 2023 online - 1,5 uur per groepje (geaccrediteerd)

 

De training wordt georganiseerd door Kempenhaeghe Centrum voor Slaapgeneeskunde, een gespecialiseerd derdelijns expertisecentrum in samenwerking met onze collega Mandy Brock. Bij het begeleiden van de intervisie zal Mandy tevens een rol spelen.

 


Locatie:

  • Kantoor HuisartsenOZL, Achter de receptie
  • Nieuw Eyckholt 282
  • 6419 DJ Heerlen

Routebeschrijving

Parkeren
Als u met de auto komt, is er parkeerruimte beschikbaar voor bezoekers op het parkeerterrein van het kantoorpand.

Openbaar Vervoer
Vanaf het station Heerlen neemt u bus 40, 44, 52, 55, 58 en stapt na ca. 10 minuten uit bij bushalte Hogeschool Zuyd. Dan is het nog slechts een paar minuten lopen.