Print deze werkafspraak

Subacute zorg DVT

Inleiding

Bij patiënten met een (verdenking) op een DVT geeft de NHG-standaard DVT twee mogelijkheden voor de huisarts, namelijk zelf in eigen beheer aanvullende diagnostiek en behandeling, of verwijzen naar de internist.

1. Behandeling DVT in eigen beheer

Met Mitralis en de radiologie van Zuyderland MC zijn afspraken gemaakt dat patiënten die via de eigen huisarts een echo beenvaten krijgen met positief resultaat voor DVT, terug verwezen worden naar de eigen huisarts. Deze patiënten dienen vóór 15.00 uur ingepland te zijn bij de radiologie van Zuyderland MC of Mitralis. Zo ontvangt u als huisarts tijdig, dus voor 17.00 uur, een terugkoppeling.

De eigen huisarts kan de DVT zelf volgens de NHG-standaard behandelen.

2. Verwijzen naar de internist

In het verleden werden patiënten met verdenking DVT vaak verwezen naar de SEH interne, hetgeen resulteerde in een lange wachttijd op de SEH en niet altijd een echo op dezelfde dag.

In het kader van nieuwe ontwikkelingen die ook in de NHG-standaard beschreven zijn, is het advies nu om de patiënt met verdenking op DVT eenmalig LMWH (Innohep) subcutaan toe te dienen en daarna verdere diagnostiek dezelfde of de volgende dag te laten plaatsvinden.

Naast reguliere verwijzingen bestaat ook de mogelijkheid om subacute verwijzingen volgens protocol te maken en te versturen via ZorgDomein.

De afdeling Interne Zuyderland Heerlen heeft een nieuw zorgtraject ‘Subacute zorg DVT’ gemaakt. Exclusiecriteria voor deze afspraak zijn: Bedreigd been en verdenking op een longembolie. Bij deze patiënten blijft de afspraak om na telefonische aanmelding te verwijzen naar de SEH.

Het Subacute zorgtraject DVT werkt als volgt;

1. De huisarts meldt een patiënt vanuit het HIS of via de huisartsenpost aan via ZorgDomein.

a. ->Interne, vasculair, trombose, acute zorg DVT

b. Er is geen telefonisch overleg noodzakelijk.

2. Na aanmelding wordt de patiëntbrief in ZorgDomein uitgeprint en aan de patiënt meegegeven, of gemaild naar de patiënt.

3. Volgens protocol dient de patiënt een injectie LMWH subcutaan te krijgen, via de huisartspraktijk of huisartsenpost.

a. 0.7 ml Innohep bij een gewicht lager dan 90kg

b. 0.9 ml Innohep bij een gewicht boven de 90kg

4. De patiënt wordt de volgende ochtend tussen 07.00 uur en 08.00 uur gebeld door bureau opname en krijgt dan te horen waar en hoe laat hij zich dient te melden.

5. Via dagopname wordt het verdere traject afgewerkt, te weten anamnese, beperkt lab onderzoek, echo, gesprek internist met bespreken wel of geen DVT, en bij DVT verdere gerichte beleid zoals antistolling en benenpoli met vervolgafspraak interne.

De afspraak is dat patiënten die van zondag tot en met donderdag aangemeld worden de volgende dag via dagopname zorg krijgen. De patiënten die van vrijdag tot zondag aangemeld worden krijgen een speciaal traject via de SEH waar zij zich de volgende dag om 09:00 op de SEH kunnen melden.

Bron

Stafcommissie Kwaliteit HOZL dd. 31-01-2017