Print deze werkafspraak

Vertrouwenspersonen huisartsen

Vertrouwenspersonen huisartsen

Huisartsen die problemen ervaren met hun eigen functioneren dan wel aangesproken zijn op hun functioneren of huisartsen die problemen ervaren met het functioneren van collega's kunnen terecht bij een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon analyseert samen met de consulterende partij het probleem en adviseert deze over de te nemen vervolgstappen. De vertrouwenspersoon behandelt dus niet zelf maar verzorgt de eerste opvang en verwijst door naar een andere hulpverlener dan wel hulpverlenende instantie voor behandeling.

De vertrouwenspersoon ondersteunt nooit beide partijen in een 'geschil'. Hij ondersteunt óf de huisarts die mogelijk disfunctioneert óf het samenwerkingsverband cq de collega die problemen ervaart met het functioneren van een collega-huisarts. Op deze manier wordt de voor deze problemen vereiste volstrekte vertrouwelijkheid gewaarborgd.

Mogelijkheden:

  • Landelijk is een kleine pool van vertrouwenspersonen opgezet waar huisartsen met disfunctioneringsvraagstukken terecht kunnen. Deze pool functioneert onafhankelijk van de LHV! De kosten voor consultatie van de vertrouwenspersoon komen voor rekening van de huisarts.
  • Een andere optie is de inzet van coaches (https://coachesvoormedici.nl/), gelieerd aan het NHG.  Zowel voor coaching, intervisie (ook voor indrukwekkende casuïstiek) als emotionele steun.  Men zoekt zelf een geschikte coach, de kosten komen voor rekening van de huisarts.
  • Voor artsen die kampen met een verslaving of voor advies bij vermoedens van verslaving bij een collega kunnen artsen zich wenden tot het Steunpunt ABS-artsen. (een initiatief van de KNMG).

 

Literatuur

  • KNMG document optimaal functioneren van artsen
  • Modelprotocol vermeend disfunctioneren LHV/Ineen